Четвъртък, 20 Януари 2022
Храм св. Архангел Михаил
Басейн с. Спанчевци
Нашите абитуриенти
Previous Next
Храм св. Архангел Михаил Храм св. Архангел Михаил
Басейн с. Спанчевци Басейн с. Спанчевци
Нашите абитуриенти Нашите абитуриенти

Кратка информация

Общи данни
Население 373 (ГРАО, 2015)
Землище 17,335 km²
Надм. височина 514 m
Пощ. код 3546
Тел. код 09527
МПС код М
Администрация
Държава България
Област  Монтана
Община Вършец
Кметство
кмет

Спанчевци
Емил Иванов

 

Цветно лято за децата от Спанчевци

За пореден път се убедих, че макар и не най-богатия материално, нашият край е безценен с хората, духа и природата си.

Показаха ми го жителите на с- Спанчевци, община Вършец. Прегърнато от Балкана, в полите на величествените Тодорини кукли, селцето цъфти, не само защото е богато на природа и минерална вода, а най-вече защото е богато на хора!

Преди дни в селото се проведе традиционният вече пленер по рисуване за деца „Усмихнато лято“. За поредна година творчеството, талантът и красотата събраха децата и гостите в центъра на селото.

 Еднодневният пленер по рисуване на открито се организира от кмета на селото Емил Иванов и неговия екип, с подкрепата на Община Вършец, мандра "Вършец", завода за бои в лицето на Румен Атанасов, депутата Дилян Димитров, зам.-председателя на Общински съвет - Вършец Иван Андров, Вътко Маринов и много приятели.

Още преди обявения час площадът  бе огласен от весели детски гласове. Слънцето ласкаво огря украсеното с балони и цветя пространство до минералната чешма, където бяха подредени масите за рисуване.

 В забавленията се включиха не само малчуганите, но и техните родители. Те старателно учеха стъпките на различни танци, с желание рисуваха заедно с децата. Глъчката е от оная, дето ти стопля сърцето, защото кипи от живот и радост.

Вълнуващи бяха миговете и за бабите и дядовците от селото, които жадно попиваха всяка минута от детската веселба.

 Съвсем непланирано тръгнах заедно с кмета на селото и пет от децата за друго вършечко село – Горно Озирово, където танцовите състави на Спанчевци имаха участие. Използвах времето до там, за да си поговоря с 13-годишната Рафаела Паскалева и с кмета Емил Иванов.

И ако във всеки от нас има доза скептицизъм, когато говорим с управник, па макар и селски кмет, то когато видях как Емил Иванов лично помага на децата да натъкмят носиите си, как връзваше пояса на момчетата, всичките ми съмнения се стопиха.

На празника дойде и кмета на общината Иван Лазаров.

Получиха се великолепни детски рисунки, които бяха наградени по достойнство от организаторите - всяко дете получи пъзел със снимки от предишни издания на пленера, тенсика и лакомства.

 

Живо е селото, има млади хора, има читалищен живот, има планове и мечти. Богатството на този край са хората – всеки поотделно и всички заедно събират енергията си за доброто на своя дом Спанчевци. А аз с нетърпение очаквам 21-ви септември, когато е съборът на селото.

Ще се съберат от близо и далеч млади и стари, чийто корен и кръвна принадлежност са тук завинаги. За да продължи да живее това село и този дивен наш край.

 Петя Генова