Понеделник, 21 Септември 2020
Храм св. Архангел Михаил
Басейн с. Спанчевци
Нашите абитуриенти
Previous Next
Храм св. Архангел Михаил Храм св. Архангел Михаил
Басейн с. Спанчевци Басейн с. Спанчевци
Нашите абитуриенти Нашите абитуриенти

Кратка информация

Общи данни
Население 373 (ГРАО, 2015)
Землище 17,335 km²
Надм. височина 514 m
Пощ. код 3546
Тел. код 09527
МПС код М
Администрация
Държава България
Област  Монтана
Община Вършец
Кметство
кмет

Спанчевци
Емил Иванов

 

Цветница

Прекрасна Цветница в Спанчевци

Много радост донесе днешният празник на жителите и гостите на с. Спанчевци. Местното сдружение „Тодорини кукли“ възроди стар обичай за Цветница и вдъхна нов смисъл на традицията.

Празникът започна с тържествена служба и осветяване на върбовите клонки в местната църква „Архангел Михаил“ от архимандрит Антим, протосингел на Видинска Света митрополия.

Благи и вдъхновени бяха словата на дядо Антим пред събралото се множество.

Сдружение "Тодорини кукли" бе изработило венци с цветя за абсолютно всички присъстващи в храма. После, заедно с кмета на селото Емил Иванов и най-стария участник в тържествата – осмемдесетгодишната Цветанка Петрова, те засадиха дръвче в двора на храма, както от години се прави на този ден.

Тук в празника се включи и кметът на община Вършец, който дойде веднага след приключването на програмата във Вършец. Видимо най-мили му бяха малките дечица с народни носии и цветя в косите. Най-малките лазарки бяха двечки - на крехките седем месеца! Браво на техните родители, че от сега ги захранват с традициите ни!

Последва тържество с възстановяване на обичая „люлеене на люлка“. При него момите се люлеят и си избират кой да ги свали, като така показват кого харесват.

Смях, закачки и много настроение огласиха площада. По-малките участници пяха и рецитираха, а накрая всички заедно се хванаха на кръшно хоро.

Браво на сдружение „Тодорини кукли“, браво и на кметовете за подкрепата! Поклон пред всички участници за това, че изпълняват мисията на сдружението - „Да покажем нашето минало, за да помни нашето бъдеще“.